CE SUNT LICHENII?

Lichenii comercializati se numesc „Cladonia Stellaris” si sunt organisme vii, organisme simbiotice dintre o alga si o ciuperca. Acest organism in natura absoarbe umiditatea si nutrientii din aerul din jurul sau. Zona in care ei cresc se gaseste in regiunile arctice din Nord, in padurile de conifere. Lichenii se recolteaza de mana, in mod sustenabil din aceste paduri. Culoarea lor naturala este alb-gri cu o tenta de verde. Urmeaza apoi un proces de colorare prin absorbtie cu pigmenti alimentari/textili si de stabilizare cu glicerina si alte substante conservante. Fiind produs natural, culoarea poate varia in functie de zona de unde au fost recoltati, maturitatea, expunerea la soare, capacitatea de absorbtie etc. Acestia nu sunt toxici dar nu se ingereaza de catre om sau animal.

Vezi aici gama noastra de culori pentru licheni.

Poate te intrebi cat timp dureaza sau cat timp isi pastreaza aspectul pufos. In conditii optime de pastrare, lichenii conservati isi pastreaza aspectul pentru mai multi ani. Este important sa respectati urmatoarele: umiditatea sa fie cuprinsa intre 40-70%, temperatura medie de 20 grade celsius, sa fie amplasati departe de lumina naturala, surse de aer conditionat sau de incalzire.

ATENTIE! in caz ca umiditatea scade, atunci lichenii conservati se vor deshidrata, se vor contracta usor si la atingere se vor simti uscati. Este important sa nu ii udati cu apa, aceasta actiune rezolva doar pe moment aspectul lor iar in timp acestia vor deveni casanti.
Va recomandam sa nu ii atingeti in mod repetat si daca este posibil sa restabiliti umiditatea in incapere. Daca aceast lucru nu este posibil, trebuie lasati in pace pana cand umiditatea se va reface in mod natural dupa trecerea sezonului rece, cand se va opri incalzirea si se va aerisi mai des incaperile.

CUM SE FOLOSESC LICHENII?

Lichenii se folosesc pentru creearea decoratiunilor de interior, tablouri vegetale, tablouri decorative, aranjamente florale, gradini verticale, despartitoare pentru spatiu etc.

Acestia nu sunt inflamabili, nu sunt toxici si nu au nevoie de mentenanta. Lichenii sunt ambalati in cutii de carton cu folie de plastic pentru protectie sau in pungi din plastic. Atentie la depozitare: cutia de carton care nu are folie de plastic pentru protectie va absorbi culoarea lichenilor, ducand in timp la decolorarea si uscarea lor.

Este necesara pregatirea lor pentru montaj dupa cum urmeaza: lichenii trebuie curatati de resturile vegetale (mici plante, conuri de pin, ace de pin etc), taiati la inaltimea dorita (resturile se arunca sau le puteti gasi o alta utilitate), si imediat lipiti pe suprafata.

ATENTIE! Se vor amplasa in INTERIOR, in incaperi cu temperaturi moderate de pana in 21-22 grade, cu umiditate de minim 40%, departe de surse de caldura sau aer conditionat. La fel nu se vor amplasa direct in bataia soarelui.

ATENTIE! Plantele conservate si stabilizate prezinta un miros specific ca de padure care dispare dupa cateva zile de la expunerea produselor in mediul ambiant. Va recomandam aerisirea incaperilor pentru dispersarea acestul miros care nu este toxic.

RECOMANDARE: inainte de a-i folosi va recomandam amplasarea lor fara ambalaj (dar pe o folie de plastic) intr-o incapere cu umiditate ridicata pentru aerisire si re-hidratare.

CU CE SE LIPESC LICHENII/CUM SE LIPESC LICHENII?

Recomandam utilizarea adezivului special Artflora MossGlue (cu trimitere la produs), un adeziv special ecologica pe baza de apa. Sau poti folosi un pistol cu batoane de silicon la cald. Nu folositi adezivi pe baza de solventi chimici.

Se intinde cu un spaclu un strat de 1-2 mm adeziv, apoi se astern lichenii cu partea taiata in jos. Cu o cutie din adezivul nostru puteti lipi aproximativ 2.5-3 kg de material conservat, pentru 1mp aveti nevoie de aproximativ 1.5 kg de adeziv.

Pune inapoi capacul, astfel incat sa te asiguri ca nu se evapora apa. Daca ti se pare ca s-au format aglomerari de substanta uscata in solutie, te rog sa iei un bat sau alta unealta si sa amesteci compozitia pana se uniformizeaza. Timp de folosire indelungat, aceasta solutie poate fi utilizata mult timp dupa ce ai deschis cutia. In caz ca a trecut ceva timp dela ultima utilizare, si solutia a devenit foarte vascoasa, poti adauga o mica cantitate de apa si amesteca energic, solutia nu isi pierde din proprietati.  In aproximativ 24 de ore are loc uscarea finala.

CUM SE CURATA? CUM SE DEPOZITEAZA ?

Lichenii sunt antistatici adica nu aduna praf. Daca totusi observati praful ca se depune (sunt in zone unde praful poate intra cu usurinta, sau este un mediu mai poluat), se pot curata usor cu un pamatuf de praf sau cu un uscator de par pe viteza mica pe aer rece de la distanta. Puteti incerca chiar cu un aspirator, cu un cap cu perie pe puterea cea mai mica.

Poate te intrebi cum se depoziteaza lichenii conservati. Ii poti pastra in ambalajul in care au sosit, daca este punga de plastic cu zip-lock ii poti lasa in aceasta cu gura pungii usor deschisa pentru aerisire. Incaperea trebuie sa aiba o umiditate intre 40-70%, sa fie curata si sa nu aiba urme de mucegai sau infiltratii. Nu ii amplasati in apropierea surselor de lumina natural, aer conditionat, aer cald.